Home »

Ilie Bolojan: Fondurile europene - prioritatea Primăriei Oradea în anul 2019

Ilie Bolojan: Fondurile europene - prioritatea Primăriei Oradea în anul 2019

Ilie Bolojan: Fondurile europene - prioritatea Primăriei Oradea în anul 2019
 

Implementarea finanţărilor obţinute din fonduri europene şi depunerea de noi proiecte pe fonduri nerambursabile va rămâne o prioritate şi în anul 2019, a declarat marţi, în conferinţă de presă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, cele cinci priorităţi pe care le va urmări Primăria Oradea în anul 2019 în municipiul Oradea sunt accesarea fondurilor europene, susţinerea proiectelor strategice ale oraşului, aparatură performantă şi condiţii mai bune în spitalele din Oradea, revigorarea zonei centrale şi creşterea economică a oraşului.

"Fondurile europene ne-au permis să ne dublăm sau chiar triplăm bugetele de investiţii, prin urmare pentru orice mare oraş din România a fost o oportunitate să accesăm fondurile europene care ne-au fost puse la dispoziţie. În acest exerciţiu financiar, am depus proiecte pe aproape toate axele pe care le-am avut la dispoziţie. Suntem în situaţia în care o parte din aceste proiecte le-am finalizat, o altă parte sunt câştigate şi urmează să le derulăm, pentru care e necesar să urgentăm procedurile de licitaţie, iar o altă categorie de proiecte sunt depuse şi aflate în diferite faze de clarificări," a declarat primarul Ilie Bolojan, alături de cei doi viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta.

Nu în cele din urmă, primarul a precizat că vor mai fi depuse proiecte noi pe axele ce vor urma să se deschidă.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, principala sursă de finanţare a a proiectelor oraşului au fost şi vor rămâne fondurile nerambursabile.

"În acest exerciţiu financiar, primăria orădeană a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Peste 174 de milioane de euro este valoarea proiectelor depuse şi care au contract de finanţare semnat, restul de 126 de milioane de euro rămânând acele proiecte care sunt depuse spre finanţare dar nu au încă un contract de finanţare semnat," a precizat Mălan.

În anul 2018, PMO a reuşit să absoarbă peste 39 de milioane de euro. Fondurile se regăsesc, în primul rând, în proiectele de reabilitare a sistemului de termoficare centralizată a oraşului - alţi 25 de kilometri de conducte schimbate şi mai multe puncte termice reabilitate.

În transportul public se va continua lucrarea de extindere a unei liniei de tramvai, se vor achiziţia 20 de noi tramvaie, şapte autobuze Euro 6 şi alte zece autobuze hibrid.

Investiţii importante s-au atras şi în reabilitarea termică a celor două spitale mari ale oraşului - Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal.

Se vor face investiţii importante în centrul oraşului, unde s-a dat în folosinţă noul pod, al Centenarului, intrând în execuţie, în primăvară, Piaţa Ferdinand şi alte străzi din centrul istoric.

Pentru patru şcoli - Liceul Ghibu, Şcoala Dacia, Grădiniţa 20 şi Liceul ortodox - s-au obţinut finanţări în scopul reabilitării, în parcul industrial I se va construi o creşă şi o grădiniţă şi vor fi modernizate două Colegii tehnice - "Traian Vuia" şi "Mihai Viteazul".

AGERPRES/(A-autor Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

2019-01-15 14:00:48
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!